2005                  SCREENING ROOM, DISNEY, AMSTERDAM, NETHERLANDS

This project is the second executive screening room designed and built for a major multinational entertainment company in Europe.

Positioned on the top, 19th floor of a glass high-rise tower, the project overlooks the Dutch plains, canals and dikes of the central Netherlands and Amsterdam’s international Schipol airport in the distance. The heavyweight concrete and cement block theater box, entirely floating on steel springs for vibration control, is visible from the ground through the delicate glass curtain wall.

Inside the stepped 38-seat screening room, 35mm-film and digital video projection is available for the twenty-foot wide screen. The most striking and unusual feature is the undulating ceiling, composed of sound diffusing mahogany wood strips, arranged in a random pattern on four varying “cloud”. Matching mahogany wood paneling complements sound-absorbing fabric walls, a lectern for live speakers and plush theater seating. A full surround sound system and an executive control panel round out the technical equipment, most of which is located in a separate projection and equipment room behind the theater.

building use: executive film screening suite
project scope:    architectural, interiors, acoustics, furnishings, equipment
schedule:  completed 2005
construction cost:         N/A