1990                  CRAIG HARRIS, HOLLYWOOD, CALIFORNIA

The partners’ first collaborative effort, with the design predating the official founding of studio bau:ton, this project combines a residential addition with a home studio.

Removing an existing garage and replacing it with a carport freed the side yard of the property for the addition of a personal studio. An L-shaped volume forms the transition from the entrance and carport into the studio area and up to the second floor. Its open volumes step up to a platform on an intermediate level and serve as auxiliary recording spaces. The spatial development was crucial for the acoustics and the architectural sequence ascending through the space. The sectional complexity is complemented by natural light and views to the surrounding Hollywood Hills.

Tucked into the L is the piano booth, visible from the street up the long driveway. Its form is generated by acoustic parameters, with the exterior closely expressing the inside shapes and angles. With its smooth blue stucco, it creates a recognizable identity for the residence. The central composing and mix room is used for sound design, special effects and music for movies, television and high-end commercials. While no changes were made to the house itself, the carport ties together the old and new structures, and conceals the house from the street.

Double walls present a windowless façade to the closest neighbors, and structural separation prevents sound from traveling into the house.

building use: personal project recording and mixing studio       
project scope:    architectural design, interiors, acoustics, furnishings
schedule:  completed 1990
construction cost:         N/A